Innertemperaturer på fläskkött – Så får du till riktigt saftiga bitar!

I svenska paradrätter har fläskkött en stor roll. Inte bara när det vankas enklare rätter som raggmunk eller pytt i panna. Det har också blivit en populär råvara för många familjer där smaken och saftigheten gör måltiden komplett.  

Däremot är det många som har lite svårt att veta vilken temperatur köttet ska tillagas på och även hur man förbereder bitarna på allra bästa sätt. Vi listar de bästa innertemperaturerna på fläskkött och vad du bör tänka på för att kunna servera riktigt välsmakande köttbitar till dina gäster. 

Bästa temperatur för olika typer av fläskkött 

Fläskkött är en väldigt bred kategori och det finns lite olika saker du bör tänka på beroende på vilken typ av fläskkött du ska tillaga. Rekommendationerna som gäller är för det mesta att köttbiten bör tillagas med en innertemperatur på mellan 70–85 grader.  

Men här ska du såklart också ha dina egna preferenser i åtanke, samt även basera temperaturen på hur fet fläskköttet är. Fläskkött ska däremot aldrig tillagas blodig, utan ska alltid ha en lätt rosa saftig yta för den allra bästa smaken. Hur välstekt du gillar ditt fläskkött är däremot helt upp till dig. Detta är några av de mer populära valen: 

Benfri kotlett: 

När du tillagar benfri kotlett är det alltid viktigt att du säkerställer att köttet inte är för rosa. Du kan både steka, koka eller grilla benfri kotlett och få en riktigt saftig bit att servera. Nedan innertemperaturer är en bra tumregel när du ska tillaga benfri kotlett: 

Medium: 65 grader 

Välstekt: 70 grader 

Fläskkarré: 

Fläskkarré som också går under namnet grishals är mycket populärt att tillaga. Köttet ska aldrig serveras för rosa då detta avråds från Livsmedelsverket. Nedan innertemperaturer är en bra tumregel när du ska tillaga fläskkarré: 

Medium: 68–75 grader 

Välstekt: 75–80 grader 

Fläskkotlett: 

Fläskkotlett kan både kokas, grillas eller stekas men ska aldrig tillagas för blodigt. Nedan innertemperaturer är en bra tumregel när du ska tillaga fläskkotlett: 

Medium: 65 grader 

Välstekt: 70 grader 

Julskinka: 

Julskinkan ska alltid tillagas välstekt och under en längre tid för att tillagas på rätt sätt. För att skinkan inte ska bli för torr är det många som väljer att tillaga den i aluminiumfolie. Nedan innertemperatur är en bra tumregel när du ska tillaga årets julskinka: 

Välstekt: 72 grader 

Fläskfilé: 

Detta är en av bästsäljaren av fläskkött i Sverige och kan användas till flera olika typer av rätter. När du mäter innertemperaturen på fläskfilé ska du mäta där köttbiten är som tjockast. Nedan innertemperaturer är en bra tumregel när du ska tillaga fläskfilé: 

Medium: 65 grader 

Välstekt: 70 grader 

Skinkrostbiff: 

En favorit till charkbrickan är helt klart skinkrostbiff. Här är det extra viktigt att du håller koll på innertemperaturen för den allra bästa smaken. Nedan innertemperaturer är en bra tumregel när du ska tillaga skinkrostbiff: 

Medium: 65 grader 

Välstekt: 70 grader 

Picnicbog: 

Picnicbog kan tillagas på flera olika sätt. Här kan du välja mellan att koka, steka eller grilla köttbitarna med en bra innertemperatur som passar dig. Nedan innertemperaturer är en bra tumregel när du ska tillaga picnicbog: 

Medium: 65 grader 

Välstekt: 70 grader 

Rätt utrustning är även viktigt vid tillagning 

För att få till en riktigt fin stekyta och även kunna bevara en god innetemperatur vid till exempel stekning är det viktigt att du använder rätt utrustning. Det är därför en bra idé att investera i stekpannor och grytor som har en jämn tillagning och som är anpassade för att användas till fläskkött och den temperatur som du behöver uppnå.  

Med allt detta i åtanke kan du få till en perfekt innertemperatur varje gång det vankas fläskkött på menyn. Lycka till i köket!