Julskinka är en av de mest traditionella rätterna på julbordet. Det finns oerhört många olika sätt att griljera och dekorera din julskinka på, och dessutom olika metoder att tillaga julskinka på såsom grillning eller avnjuta en ugnsbakad julskinka.
Vi listar olika sätt att äta julskinka med flera metoder och smaksättning för en traditionell eller modern jul!
Metoder att tillaga din julskinka på
Alla har vi olika sätt som vi tillagar vår julskinka på och varje familj har sin egen tradition. De vanligaste sätten är att antingen koka eller grilla julskinkan. Men du kan även köra långkok på många timmar, eller välja att tillaga en rökt julskinka.
Oavsett vilket sätt du föredrar eller om du vill testa på en ny metod i år, så behöver du följa ett fåtal steg för att det ska bli rätt. Här nedan går vi igenom olika tillagningsmetoder för en perfekt tillagad julskinka varje gång.
Kokt julskinka
Låt nätet sitta kvar på din skinka och spola den i kallt vatten och stick in köttermometern så spetsen hamnar mitt i skinkans tjockaste del. Lägg sedan skinkan med termometern synlig i en gryta och häll så mycket vatten i den så att det täcker skinkan. Låt vattnet koka upp.
Tillsätt sedan smaksättning såsom kryddpepparkorn, lagerblad, lök och morot. Koka upp igen och sänk värmen och låt den sedan sjuda under lock. Det tar ca ¾ timme −1 ¼ timme per kilo skinka att tillagas. Julskinkan är klar när termometern visar mellan 70°−75°. Vid 70 grader är den riktigt saftig och vid 75 grader är den istället väl tillagad.
Grillad julskinka
Lägg julskinkan i ett kallt vattenbad i cirka en timme för att se till att den inte blir för salt. Invänta fin glöd och jämn temperatur mellan 105-110 grader. Placera en droppform på grillen och torka av din skinka väl.
Lägg skinkan på grillen tillsammans med en termometer och låt den grillas indirekt med stängt lock tills den uppnått 70 grader. Ta sedan ut skinkan och låt den vila inslagen i cirka 30-40 min i exempelvis slaktarpapper.
Ugnsbakad
Sätt ugnen på 70 grader och lägg skinkan i en rymlig bunke med vatten så köttet täcks. Sätt in en termometer lite snett från ovansidan och låt det ta tid. Ugnar jobbar i cykler och gör att värmen kan pendla en del. Det tar också en stund för den att bli jämnt varm.
Börja lågt och jobba dig sakta upp. När temperaturen är stabil lägger du in skinkan och låter den ligga 12 timmar för bäst smak.
Rökt julskinka
Skölj av skinkan och torka sedan av den. Låt den torka upp i kyl under ett dygn då en torr skinka får finare färg och en obitter smak av röken. Ställ skinkan på galler i mitten av röken i 70-80 grader i cirka 12 timmar.
Om du vill ha en kraftigare färg kan du höja värmen till 140 grader när skinkan börjar nå sin måltemperatur. Smaksätt sedan julskinkan.
Olika griljeringar för din julskinka
De flesta är väl bekantade med den traditionella senapsgriljeringen inför jul, men om du är sugen på att prova på ett annat recept finns det en hel del olika recept för griljering som exempelvis äppelmarmelad eller kanelgriljering.
Det som gör det så roligt att leka med olika recept när det kommer till att smaksätta skinkan är att det inte är svårt att lyckas, det enda du egentligen behöver ha koll på är att din griljering inte bränns vid när skinkan är i ugnen. Om den dock skulle råka brännas vid kan du skrapa bort det översta lagret och griljera om den. Några moderna recept för griljering av julskinkan är enligt nedan:
Griljering av skinka med äppelmarmelad
Du behöver:
1 dl äppelmarmelad som tål hetta
2 msk stark senap
Skorpsmulor
Börja med att blanda senap och marmelad var för sig och pensla sedan över skinkan. Strö över skorpsmulor över hela skinkan och griljera skinkan i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills det att den fått en vacker gyllenbrun färg.
Griljering av skinka med kanel
Du behöver:
0,5 dl råsocker
2 tsk kanel
2 msk senap
1 äggula
1 msk citronsaft
Mandelspån
Blanda ihop alla ingredienser och häll över julskinkan. Griljera sedan din skinka i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills ytan har fått en gyllenbrun färg.