Hur äter man ostron? 

Ostron är både lyxigt och enkelt att tillaga och passar tillfällen som allt ifrån en festtillställning till den som vill ha lite vardagslyx. Men hur äter man ostron och vad behöver du för att de ska bli extra goda? Vi går igenom allt du behöver veta om ostron! 

Hur förbereder du ostron? 

Precis som när du förbereder musslor så behöver ostron vara så färska att de är levande när du äter eller tillagar dem. Om ostronet är dött när du exempelvis kokar det så kan du bli matförgiftad. För att höra om ostronet lever eller inte kan du med fördel knacka dem försiktigt mot ett hårt underlag. Om de låter ihåliga så är de antagligen döda och vätskan har runnit ur.                             

Nör du köper dina ostron, se till så de ligger med den kupiga sidan nedåt så vätskan täcker dina ostron och se alltid till att du transporterar dem nedkylda. När du äter dem så bör de även vara nedkylda och helst av allt ligga på en bädd av is för att kunna se till att de äts på rätt sätt.  

Hur smakar ostron? 

Ostron har en mild smak av havets sälta när du äter det. En del sväljer ostronet helt, men om du vill känna den verkliga smaken så kan du tugga det. Om du är nybörjare och aldrig smakat ostron tidigare kan du dela det i två för att inte bli överraskad av konsistensen och smaken när du väl tar en tugga.  

Om ostronet inte förvarats på rätt sätt så kan vätskan ha runnit ut, detta kan du se om de är matta eller torra på ytan. Ostron bör ha en doft av friskt hav, om du känner en annan doft så är det en indikation på att de är dåliga. 

Tillbehör och dryck till ostron 

Många ostronälskare föredrar att äta ostron råa helt utan några tillbehör och endast smaksätta dem med några droppar vinägrett, tabasco eller citron. Ostron passar med syrliga tillbehör, men en klassiker är även rödvinsvinäger med hackad scharlottenlök.  

Andra väljer att grilla, ångkoka eller ugnsgratinera dem. Det är absolut vanligast att dricka en nedkyld champagne tillsammans med ostron för en lyxig och frisk känsla. Är du inte så förtjust i bubbel så kan ett friskt, vitt vin passa minst lika bra som tar fram smakerna på ett bra sätt. 

Något oväntat är även att testa att dricka en Guiness till dina ostron. Den brända knäckigheten från stouten och ostronets sälta skapar en fantastisk smakkombination perfekt för en varm sommardag. 

Hur äter man ostron? 

För att du ska kunna äta ett ostron kommer du behöva en ostronkniv för att öppna dem. Försök helst inte med en vanlig vass kniv då risken är stor att du slinter och skadar dig. Ostron har en ovan-och undersida. Undersidan är kupad, likt en skål medan ovansidan är helt plan. Lägg ned ostronet så undersidan är nedåt antingen i en handduk i din hand eller på bordet.  

Ostronets lås sitter på sidan av ostronet och det är här du bör sticka in din ostronkniv för att öppna det. Lägg in knivbladet i springan mellan de båda skalen och vicka lätt på din kniv. Du bör höra att det knäpper till för att kunna försäkra dig om att du öppnat låset.  

Låt din kniv ligga kvar och använd den för att bända upp det övre skalet. I den kupiga delen, underdelen ligger ostronet. Lirka in din kniv och lossa köttet från dess skal och sedan är det redo att ätas.