Många fisk-och skaldjursfantaster väljer att äta musslor när det äter ute på restaurang. Men visste du att det är enklare än du tror att laga dessa läckerheter hemma i ditt eget kök. Hur tillagar man musslor och vad behöver du tänka på i processen? Detta och mycket mer går vi igenom i denna artikel om musslor!
Varför bör man äta musslor?
Musslor i olika sorter finns i hela världens hav och förutom att de både är goda och näringsrika så filtrerar de stora mängder vatten och minskar dessutom övergödning av hav. De flesta äter musslor antingen ångade eller kokta i vin, men på en del platser i världen äts musslor råa.
Musslor har länge kallats för superfood, och detta på grund av ett flertal olika anledningar. Musslor består av en hög halt protein med mycket låg fetthalt. Det fett som musslor består av är av hög kvalitet där hälften är den nyttiga omega-3 fettsyran.
Musslor innehåller dessutom en hel del mineraler som bland annat selen, järn och jod. Det är även en god källa till vitamin B12 och passar utmärkt för de som till större delen vill äta vegetariskt. En del veganer väljer även att äta musslor då de har ett primitivt nervsystem och inte har någon hjärna. Musslor innehåller dock inga fibrer så därför kan det vara en god idé att äta dem tillsammans med exempelvis en god sallad.
Kan det vara farligt att äta musslor?
Även om musslor är otroligt goda att äta, finns det risk för att du kan bli sjuk av dem. Detta då det kan bildas plankton och alggifter som musslorna äter, men även E-kolibakterier som kan komma från andra djurs avföring. När vatten är varmare är risken större för alggift och bakterietillväxt.
Se därför till att endast äta godkända odlade musslor från kontrollerade vatten, då de minskar risken att musslan får i sig toxiner och bakterier. Detta minskar risken avsevärt att du ska bli sjuk. Norovirus, ett magsjukevirus finns det tyvärr inget garanterat skydd mot, men om du kokar musslorna och de öppnar sig kan vätskan och ångan nå in i hela musslan som minskar risken för magsjuka.
Tillaga blåmusslor
Svenska blåmusslor är den vanligaste musslan som du hittar färsk i din fiskdisk. Blåmusslor finns i Östersjön i Atlanten och runt Japan och är som bäst mellan september till april.
Innan du kokar blåmusslan så behöver du förbereda dem. Skölj musslorna under kallt, rinnande vatten och ta bort det som liknar ett skägg på varje mussla. Musslor ska alltid kokas levande och för att kontrollera att de lever, knacka musslan lätt i bordet. Om musslan stänger sig så lever den. Tänk dock på att vänta i någon minut, då en del musslor kan ta upp till en minut på sig att stänga sig. De musslor som inte rör sig kan du slänga.
Lägg alla musslor i en kastrull med högsta värmen och stäng den med ett lock. Skaka din kastrull så ångan och värmen fördelas jämnt över alla musslor tills dess att alla musslor har öppnat sig. Detta brukar i regel inte ta mer än 3-5 minuter så ha koll så att spadet inte kokar över eller bränner fast i kastrullen. Släng sedan de musslor som inte öppnat sig. Släng gärna inte spadet utan sila det och använd till en sås eller soppa. Om du vill uppnå en mer smakrik fond kan du fräsa både lök och vitlök i botten med cirka 2 deciliter vitt vin innan du kokar upp musslorna.
Tillaga pilgrimsmusslor
Pilgrimsmusslor kallas även för kammussla och finns att köpa färska hos många fiskhandlare. De kan även köpas frysta vanligen med ursprung från Nordamerika. Du kan även välja att köpa pilgrimsmusslan med eller utan skal. Alla sorter av pilgrimsmusslor kan ätas antingen råa eller lättillagade.
Om musslan är hel, plocka ut den runda vita muskeln, men behåll det mjölke och rom som kan finnas i musslan. Om du köper frysta musslor så tina dem gärna i sil för att bibehålla kvaliteten. Pilgrimsmusslan är som godast om den steks eller grillas under kort tid för att behålla sin goda spänst.