Hur länge ska potatis koka?

Hur länge ska man koka potatis? och andra frågor hoppas vi kunna svara på i denna artikel.

Hur länge ska man koka potatis?

Tiden det tar att koka potatis varierar beroende på potatisens storlek och typ. Generellt sett bör man koka potatis med skalet på, det gör potatisen mjukare och smakfullare.

För en vanlig medelstor potatis, ungefär 100-200g, tar det cirka 20-30 minuter att koka. Man kan kolla genom att sticka in en kniv eller gaffel i potatisen, om det går in lätt så är den klar.

För skivade potatisar, exempelvis för potatisgratäng, kan koktiden vara kortare, cirka 15-20 minuter.

För potatissallad kan koktiden vara längre, 30-40 minuter, då potatisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite ”bite” kvar.

Det är viktigt att inte koka potatisen för länge, eftersom det kan göra den seg och tråkig.

  • Hur länge kokar man färsk potatis? 12–20 minuter beroende på deras storlek.
  • Hur länge ska man koka bakad potatis? Koka potatisen helst innan du sätter in dem i ugnen.
  • Hur länge kokar man mjölig potatis? Tills de faller sönder för att mosas. ca 20-30 min
  • Hur länge ska man koka fast potatis?

Recept kokt potatis

Ingredienser

  • 800 gram potatis med fint skal. Ska du skala den så räkna 1 kg då ca 200 gram skalas bort.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk hackad persilja eller dill till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Fast potatis med skal, färskpotatis, delikatesspotatis med fint skal: borsta och skrubba potatisen, putsa bort ev. fula delar med en skalkniv och lägg potatisen i en kastrull. Fyll på med vatten tills det precis täcker potatisen. Tillsätt salt.
  2. Skalad potatis ex. vinterpotatis, fast eller mjölig stor potatis: skala potatisen med en potatisskalare och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten tills potatisen är täckt. Tillsätt salt.
  3. Koka upp potatisen på max värme under lock. Sänk värmen och låt potatisen småputtra. Börja ta tiden.
  4. KOKTIDER: mycket stora vinterpotatis, stora hela fasta eller mjöliga potatisar kokar du i 25-35 minuter.
  5. Medelstora eller halverade stora potatisar kokar du i ca 20 minuter.
  6. Mindre potatisar, små färskpotatisar eller delikatesspotatis kokar mjuk på 15-20 minuter. Riktigt små färskpotatisar och delikatesspotatis kan bli klar på 10 minuter.
  7. För att undvika att potatisen blir överkokt så kan du när du närmar dig slutet på koktiden börja känna efter med en sticka, gaffel eller knivspets så att potatisen är genomkokt och mjuk att hälla av. Koka annars några minuter till.
  8. Häll av vattnet och låt gärna potatisen ånga av utan lock några minuter innan servering. Serverar du ej potatisen direkt kan du låta den stå med lite hushållspapper i kastrullen under lock (så håller sig potatisen torr och varm).
  9. Garnera gärna potatisen med hackad persilja eller dill vid servering.

Potatisen i Sverige

Potatis är en viktig gröda i Sverige och används i många svenska maträtter. Den odlas främst i Skåne, Halland och Östergötland, men förekommer även i andra delar av landet. Potatis odlas både för egen förbrukning och för export.

Potatissorten som odlas mest i Sverige är Bintje, men det finns även andra sorter som odlas för specifika användningsområden som friteringspotatis och potatis för potatischips. Potatisen är en viktig ingrediens i många traditionella svenska rätter som exempelvis potatisgratäng, Janssons frestelse, och potatismos.

Hur mycket potatis per person?

Det är svårt att säga exakt hur mycket potatis som behövs per person eftersom det kan variera beroende på tillagningen och om det finns andra ingredienser i rätten. Men som en allmän tumregel kan man räkna med ungefär 150-200 gram potatis per person. För en potatisgratäng eller annan potatisrätt där potatisen är huvudingrediensen kan man räkna med mer, ungefär 250-300 gram potatis per person.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns andra faktorer som påverkar hur mycket potatis som behövs, såsom personens hunger, om det finns andra tillbehör eller om det finns en vegetarisk eller vegansk alternativ. Det är alltid bättre att ha lite mer potatis än för lite, och det går alltid att förvara rester i kylen och använda dem senare.