Grilla entrecote på bästa sätt!

Entrecote är en välkänd kötträtt som många väljer att tillaga hemma eller äta ute på restaurang. Denna populära maträtt är en klassiker då det möra köttet nästintill smälter i munnen.

Det kan vara lite krångligt att få fram de rätta smakerna och bästa möjliga resultat hemma om du inte tidigare tillagat entrecote. Därför finns det även en hel del saker som kan vara bra att tänka på innan och under tiden du grillar köttet. Här nedan kommer flera tips till dig som ska grilla entrecote!

Innan du börjar grilla

Innan du börjar grilla köttet så finns det en del förberedelser som kan avgöra hur köttet kommer att smaka. Någonting som är viktigt för väldigt många är just stekyta. För att få en riktigt fin stekyta på din köttbit är det bra att se till att köttet är rumstempererat innan du lägger det på grillen. Ett stort tips är även att torka av köttet med lite papper innan du lägger det på grillen. Detta bör du då göra innan du börjar salta och peppra köttet för att få bort all köttsaft.

När det kommer till att grilla kött så är det viktigt för många att man sätter smakerna. Därför är det rekommenderat att man pepprar både innan och efter matlagningen. Du kan även krydda köttet en liten stund innan du börjar grilla så att kryddorna verkligen sugs in i köttet.

Grilla entrecote

När det kommer till att tillaga entrecote, så kan det göras på ett flertal olika sätt. Du kan bland annat välja mellan att grilla en hel entrecote eller i skivor och köttet går även att tillaga i ugnen. Beroende på hur du väljer att tillaga köttet och vilket resultat du vill uppnå, finns det en del att ha i åtanke.

Grilla skivad entrecote

Att grilla skivad entrecote anses ofta vara lite enklare än att grilla en hel. Det finns olika tips som du kan ta del av för att få till en god skivad entrecote. När du ska grilla skivad entrecote är det bra om du börjar med att grilla köttbiten på hög värme. Det ger den en mycket fin stekyta. För att få en bra genomstekning av köttet är det sedan rekommenderat att du grillar på indirekt värme.

Någonting många väljer att göra är att grilla köttet direkt över den varma glöden. Om du föredrar detta sätt av tillagning är det väldigt viktigt att du vänder på köttet flertal gånger. Detta kan du göra med hjälp av en stekspade. Om du missar detta steg så riskerar du att bränna köttbiten.

Grilla en hel entrecote

Att grilla en hel entrecote kan vara lite knepigare eftersom det är en större köttbit. Det är mycket viktigt att värmen är jämnt fördelad så hela köttbiten tillagas på samma gång. För att grilla en hel entrecote på bästa sätt är det bra om du börjar med att grilla på hög värme. Det gör du för att få en fin stekyta.

När du börjar bli nöjd över utseendet är det fördelaktigt om du går över till att grilla på indirekt värme. Även här är det viktigt att du inte grillar på för hög värme då du kan riskera att bränna köttet. Det är även bra att använda sig av en stektermometer.

Då tar du enkelt reda på vad innertemperaturen är och kan därefter smidigt välja tillagning beroende på vilket resultat du är ute efter. När köttet är klart bör du vänta några minuter innan du skär upp, annars rinner köttsaften ur.

Tillbehör vid servering

När du väl grillat köttbiten är det därefter dags att servera den. Någonting som är väldigt vanligt är att äta någon form av potatis tillsammans med köttet. Ett perfekt alternativ till tillbehör är bland annat Hasselbacks potatis eller pommes. Någonting du även inte får glömma är såsen. Välj en sås som faller dig i smaken och som passar till köttet, ett alternativ är grönpepparsås eller bearnaisesås. Det skadar heller aldrig med en grön och fräsch sallad vid sidan om!