Checklista för midsommarmaten

När sommaren är på ingång så är midsommar en högtid många ser fram emot. Inför denna högtid finns det dock en del planering som behöver göras, speciellt i matväg.

Mat och dryck är den mest centrala delen under midsommar och beroende på vad du och ditt sällskap föredrar att äta, varierar även menyn. Här nedan kommer därför en checklista för den klassiska midsommarmaten!

Checklista för midsommarmaten

På midsommar har vi en hel buffé av svenska klassiker. Däremot ser allas midsommarbord olika ut beroende på vad som är populärt i din familj och inte. Här nedan ska vi kika lite närmare på den klassiska maten du inte får glömma att köpa till midsommar.

Sill

När det kommer till just sill så står du inför många olika valmöjligheter. En klassiker är senapssill eller glasmästarsill. Däremot är sill inte någonting som faller alla i smaken, men det finns alltid någon som saknar den om det inte finns åtminstone en burk på bordet under midsommar.

Lax

Ännu en stor klassiker på bordet är just lax. Här kan du välja mellan både gravad eller kall rökt lax eller varför inte både och? 

Potatis, köttbullar och prinskorv

Potatis, köttbullar och prinskorv är alla tre godingar och nästan ett måste under midsommar. Köttbullar och prinskorv är någonting som alltid faller barnen i smaken och även de ska kunna njuta av denna midsommarmat. Potatis går bra ihop med allt annat som serveras. Dill är en populär detalj som är gott att hacka och sedan strö över potatisen du kokat.

Bröd

Bröd serveras vanligtvis under alla svenska högtider, både mjukt bröd och knäckebröd. Ett alternativ är ett rosta knäckebröden innan så de blir extra krispiga vid servering. Bröd är ett tillbehör som blir mycket gott ihop med det flesta rätter och är en bra avbrytare mellan all lax och sill.

Grillat

En stor hit under midsommarfirandet är att grilla. När det kommer till denna kategori är det helt upp till vad som faller dig och ditt sällskap bäst i smaken. Här kan ni välja att grilla allt ifrån majskolvar, kyckling, kött, fetaost, köttspett och mycket annat. Det finns nästan inget som slår god grillad mat en varm sommardag ute i solen tillsammans med ett trevligt sällskap.

I samband med grillat är det även gott att ha en fräsch grön sallad till. Skär upp dina favorit grönsaker i en stor skål och blanda ihop med lite salladsdressing. Midsommarmat kan kännas mäktig efter ett tag och en fräsch sallad kommer då göra susen.

Efterrätt

Vad säger mer sommar och midsommar än jordgubbar? En härlig gräddtårta med en mängd av färska jordgubbar är en klassiker och kommer alltid att vara, speciellt under midsommar. Beroende på hur stort sällskap ni är kan du behöva flera stycken.

Det går även utmärkt att servera annan typ av efterrätt som en somrig cheesecake eller glass. Ett annat smart alternativ är att ställa fram en fruktbricka. Under varma sommardagar är det alltid gott med färsk frukt och färska bär.

Vegetariska alternativ

Om någon i sällskap är vegetarian, vegan eller har någon allergi så är det viktigt att ha detta i åtanke inför köp av midsommarmat. Köp hem stor variation av mat så att även de med matpreferenser kan njuta av mycket god midsommarmat.

En del alternativ som ställs fram på borden är dessutom redan vegetariska. Om du vill vara på den säkra sidan kan du alltid höra av dig till gästen innan och se om det är någonting speciellt som han eller hon önskar till midsommarbordet.