Ät räkor på olika sätt!

Ät räkor på olika sätt – Skaldjur överlag har ätits i Sverige i tusentals år, så att säga att vi har en tradition att äta räkor är inte en överdrift. Idag är räkor tillsammans med andra skaldjur såsom hummer, kräftor och musslor några av de mest omtyckta och äts i hela vårt avlånga land.

Men hur vi tillagar och äter räkor har förändrats genom åren och idag finns det recept som du kan laga både för att äta det som tilltugg eller som huvudrätt. I denna artikel går vi därför igenom hur du kan tillaga och äta dina älskade räkor på olika sätt!  

Olika typer av räkor  

Den vanligaste sorten räkor som säljs i Sverige idag är Nordhavsräkan. Denna finns längst Sveriges västkust och den lever i det Arktiska havet. Det är denna räka som du allt oftast hittar i butik, även om det självklart finns andra sorter att välja mellan. Du kan till exempel hitta kallvattensräkor, gambas eller Argentinska vildräkor som även är populära att köpa hem för en skaldjurskväll.  

Någonting som alltid är bra att ha i åtanke när du väljer vilka typer av räkor du tänkt äta är dess miljöpåverkan. Alla kan vi hjälpas åt att minska utarmningen av haven. Du kan till exempel kika efter olika märkningar såsom MSC, ASC och KRAV. Alla dessa markerar att företaget har gjort sitt för att hålla nere miljöpåverkan. 

De största räkorna får du oftast på hösten, medan du under våren och sommaren tyvärr kan förvänta dig lite mindre och mer mjöliga räkor.  

Hur tillagar du räkor?  

De räkor du köper är nästintill alltid färdigkokta då detta görs direkt på fiskebåten efter fångst. Om räkor tillagas för länge så blir de dock lätt gumaktiga, vilket är varför det är rekommenderat att slänga i dem när det inte är speciellt långt kvar på matlagningen.  

Om du istället köpt frysta räkor så är det en bra idé att tina dem innan du tillagar dem. Detta gör du genom att hålla dem under kallt rinnande vatten, eller genom att lägga i räkorna i en försluten påse som du kan sänka ned i en skål med kallt vatten.  

Förvara dina räkor rätt 

När du köpt dina räkor så bör du förvara dem i en papperspåse i din kyl. Om du förvarar dem på detta sätt så håller de i ungefär 3-4 dagar. Det finns en hel del olika sätt som du kan avnjuta räkor på – här nedan ger vi några exempel! 

Tips på olika maträtter  

Förrätter 

Förrätter finns det mängder av när det kommer till räkor. Några av favoriterna är några självklara val som räkcocktail och toast skagen. 

Pastarätter  

Pastarätter med räkor är uppskattat då du kan variera maträtterna med olika typer av pasta och såser. Du kan även testa på en kombination av räkor, pasta och saffran! 

Grytor och soppor  

Grytor och soppor är perfekta rätter under hösten och vinterns mer mörka månader. Du har återigen många olika val som du kan kombinera räkor med. Även här kan vi rekommendera att använda dig av saffran till en mustig och smakrik soppa.  

Sallader  

Om grytor och soppor är perfekta för höst och vinter så är sallader istället sommarens val! En kall sallad med en passande sås toppat med räkor, är svårslaget!  

Slutligen 

Med mängder av olika sätt att laga och äta dina räkor på kan du kombinera denna goda skaldjurssort på en mängd olika vis. Det vi kan rekommendera är att kika på vilka typer av räkor du är ute efter, göra ditt val att antingen köpa de skalade eller oskalade, samt om du vill ha de färska eller frysta. Med detta så önskar vi dig lycka till inför din nästa skaldjursfest!